Patentet

Fremtidens konstruksjoner har mange hulrom å fylle. Ikke bare skal det være sterkere for å tåle tidens tann, men det skal også produseres med mindre avfall. Hvordan kan en enkel profil med lepper bidra til dette?

Hvordan brukes leppene?

Ved å slå inn lepper på 90 grader i profilen, både på over- og undersiden, skaper du to kunstige – men reelle – vegger.

Du får altså minst én motstående, styrkende vegg. Du kan ha så mange som fire lepper, om ønskelig. Et enkelt verktøy presser inn lepper i profilens hulrom, som gjør at den takler større belastning. Kort forklart gjør konstruksjonen den om til en ny type flerkammerprofil.

En innoverbøyd leppe erstatter teknisk sett midtveggen, og skaper en tokammerprofil.

Hvor mye mer belastning tåler den?

Konstruksjonen av profilen gjør at den på det minste tåler 20 tonn mer belastning enn en vanlig flerkammerprofil av samme dimensjon.  

Uten å økte profilvekten øker ytelsen fra cirka 4 tonn til 24 tonn, som var maksimal belastning i våre testpresser.

Ved 24 tonn belastning var det ingen tegn til deformasjon, som tyder på at den kan takle mye mer.  

Samme profil uten lepper tålte 3-4 tonns trykk før deformasjon, til sammenligning. 

I disse dager gjør vi flere nye tester på patentet hos SINTEF Gjøvik. Se mer informasjon om våre tidligere dokumenterte testresultater her.

Hvilke bruksområder finnes?

En profil med lepper gir deg bedre stabilitet. Det er spesielt godt egnet til større konstruksjoner, som for eksempel i vinduer, støtfangere eller tuneller.

Du kan også lage buede bjelker, som igjen kan brukes på bassenger, parkeringshus, innkjørsler, garasjer og så videre.

Les mer om de ulike bruksområdene her.

Hvordan er prosessen?

Ved å presse leppene direkte inn i lange lengder på profilen etter å ha vært i ekstruderingspressen, vil materialet være i herdet tilstand og lett bearbeidbart - selv i lange profillengder.

Denne form for konstruksjon gjør at man kan lage en bueformet hulprofil i lange lengder, da disse kan motstå enorme belastninger.

Hvilke materialer kan du benytte?

Aluminium, stål og kompositt er godt egnet for utforming av flerkammerprofiler.

Ved å benytte aluminium i stedet for stål vil du redusere vekten med det halve. Det kan spare deg som produsent for mye penger, både i produksjon og frakt.

En flerkammerprofil har en høyere produksjonskostnad, og veier vesentlig mye mer enn oppfinnelsen. Det vil si at det er penger spart i produksjon, så vel som økonomisk og miljømessig. Det vil også medføre redusert aluminiumstonnasje.

Er det enkelt å produsere?

Ja. Lette bueprofiler i for eksempel alumium, kan enkelt få innpresset lepper fra kun to av hulprofilens egne vegger. Da vil den bli omformet, slik at den samme profilen nå er kan motstå flere titalls tonn med belastning.

Ved å fremstille lepper 90 grader innpresset i profilens hulrom, på strategisk utvalgte plasser, kan man forme disse lange profillengdene som buer eller andre ønskelige former.

Ta kontakt her om du vil vite mer om produktet